2014. szeptember 25., csütörtök

A Regent's Canal

A Regent's Canal nem tartozik London elsőszámú nevezetességei közé, mégis az egyik legérdekesebb és leghangulatosabb jelenség Londonban. Ez a kis mesterséges csatorna azért épült meg, hogy összekösse Paddingtont a Grand Union csatornával, ami pedig London és Birmingham között biztosítja a vízi utat.. Közel 14 kilométeren át szeli keresztül Londont, de talán azért nem annyira ismert, mert nem London fő látnivalóinak közelében van. Ugyanakkor a keskeny kanális a rajta álló lakóhajókkal egyedi arculatot biztosít a vízi élet szerelmeseinek.



1802-ben jött először az ötlet a csatorna megépítésére, de 1812-ig kellett várni, hogy a parlament rábólintson. John Nasht bízták meg a tervezéssel, aki nem kisebb dolgok tervezésében vett részt, mint a Regent's Park, a St. James Park, a Buckingham Palota vagy éppen a Marble Arch. A csatorna megépítése során 26 méteres szintkülönbséget kellett legyőzni, amit 3 zsilippel és 3 alagúttal sikerült megvalósítani. Az építkezés 1820-ra befejeződött. Ne felejtsük el, hogy ebben az időben Londonnak még nem volt kiépített vasúti hálózata. A hajókat lovakkal vontatták a part mentén, aminek nyomait még ma is láthatjuk. A vontatáshoz használt kiépített út ma kiváló lehetőséget ad arra, hogy a csatorna mentén csodálatos kirándulást tehessünk.



Megnyitásakor évi 120.000 tonna árut szállítottak a csatornán évente. Régi kereskedelmi fontossága már 1960 táján végleg megszűnt, de a csatorna kellemes szórakozást nyújt az odalátogatóknak, és természetesen ki ne álmodna egy lakóhajóról, ahol minden nap London egyik legszebb történelmi részén ébredhet fel.  A Regent's csatornát végighajózva változatos képben gyönyörködhetünk. Milliomosok villáit éppen úgy útba ejthetjük, mint a néhai óriási ipari gáztárolók megmaradt szerkezeteit, lepukkant tanácsi lakásokat vagy éppen csúcskategóriás irodaépületeket.

A csatorna a Little Venice (Kis Velence) résszel kezdődik, ami egy háromszög alakú medence. Áthaladunk a sötét Maida Hill alagúton, ami 248 méteres hosszával London második leghosszabb csatorna-alagútja. A csatorna elhalad a Regent's Park és a London Zoo mellett, majd Camdenbe érkezik, ahol talán a legnyüzsgőbb a csatorna élete. A camdeni zsilipnél található vendéglátóegységek a turisták kedvelt pihenőhelyei, és természetesen a híres camdeni piacra is ellátogathatunk.

Még több érdekesség a képek után!






















Érdekességek:
  • Az 1840-es években azt tervezték, hogy a csatornát megszüntetik, és vasúti síneket fektetnek le benne. Szerencsére ezt az elképzelést nem valósították meg.
  • A Little Venice elnevezés Robert Browninghoz, a 19. századi költőhöz fűződik. Róla pedig a Brownin's Pool-t nevezték el, ami a két csatorna, a Regent's és a Grand Union találkozásánál található. Szintén róla nevezték el a Browning's Island szigetet, ahol a költő írta versei egy részét.
  • A csatorna menti György-korabeli épületekben található J. K. Rowling és Michael Flatley lakása is.
  • Tragikus esemény színhelye is volt a csatorna 1874-ben, amikor egy liszttel, petróleummal és lőporral megrakott uszály felrobbant. Három ember és egy ló vesztette életét. Az esemény emlékét őrzi a Blow-up Bridge, azaz a Felrobbantott Híd.
  • A Regent's és a többi csatorna történetéről lehet kiállítást megtekinteni a London Canal Múzeumban.
  • Ma kb. 15.000-en élnek lakóhajókon Nagy-Britanniában. Vannak, akik közlekednek is ezekkel a hajókkal, de nagyon sokan lehorgonyozva éldegélnek a csatornák mentén.
  • A lakóhajókat "Liveboard"-nak is hívják, és igen jó a kapcsolat a szomszédok között.
  • A Regent név IV. György angol uralkodó hercegkori nevére utal, ő volt ugyanis Prince Regent. John Nash jó kapcsolatban volt a herceggel.
  • 772.000 font volt a csatorna ára, ami pont a tervezett összeg duplája volt.
  • Egy lakóhajó ára 20.000 és 100.000 font között mozog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése